AI Act: Europa is blind voor innovatie-problemen van de wet
De AI Act draait voor Europa volledig om het winnen van vertrouwen. Bedrijven en inwoners van de EU moeten zekerheid hebben dat beschikbare AI-tools geen risico vormen voor bijvoorbeeld de privacy. De EU zegt dat het dit doel perfect heeft weten te verenigen met het vermogen om te innoveren. Dat is te zien in de mildere regels die start-ups krijgen, maar zeker niet in de volledige wetgeving.
De AI Act is vandaag weer een stap dichter bij realisatie. Het Europese Parlement stemde vandaag met de wet in. De stemming was duidelijk: 523 stemmen voor, 46 tegen en 49 onthoudingen. Dat was naar verwachting. De vorig jaar vastgelegde regels ontvingen in februari al de goedkeuring van de lidstaten. De lidstaten moeten deze goedkeuring nog eens verlenen nu de wet door het Europees Parlement is aangenomen. Zo kunnen de lidstaten anticiperen op mogelijke wijzigingen in de wettekst, maar die zijn er niet voor deze wetgeving.
Twijfels over economische groei
De inhoud van de AI Act blijft echter ook vandaag nog voer voor discussie. Critici van deze wetgeving maken zich zorgen over technologische en economische achterstand van het continent op het gebied van kunstmatige intelligentie. Angst dat de wetgeving de groei of zelfs totstandkoming van Europese AI-bedrijven belemmert, is één van die zorgen.