AI gaat ‘onmetelijk grote gevolgen’ hebben voor centrale banken

OHV

Je hebt het dan over een enorme spurt in de groei van de arbeidsproductiviteit. Dat zou een zeer welkome ontwikkeling zijn, maar het heeft ook gevolgen voor hoe huishoudens en bedrijven hun geld spenderen en investeren. Dat heeft weer gevolgen voor de twee taken van de centrale banken: zorgen voor lage inflatie en zorgen voor financiële stabiliteit.

Hoe kijk je naar de ontwikkeling van AI?

Het gaat heel snel. Je kan het zien zoals de uitvinding van stroom, het internet en dat soort zaken. De BIS wijst er nu heel terecht op dat de snelheid waarmee AI ingeburgerd raakt, veel groter is. Als je kijkt naar hoe lang het heeft geduurd voordat 20 procent van de Amerikaanse huishoudens beschikt over stroom, daar ging acht jaar overheen. Hetzelfde geldt voor de computer. Voor het internet, dat heeft een jaar of vijf of geduurd. Voor kunstmatige intelligentie? Zes maanden. Dus het gaat heel snel.

Wat wil de BIS dan van de centrale banken?

Centrale banken werken er natuurlijk in toenemende mate er zelf ook mee, maar de instellingen waar de centrale banken toezicht op houden ook. Dus je moet uiteindelijk begrijpen waarmee je werkt en waar het om gaat. Dat maakt het leven van de toekomstige centrale bankiers ontzettend moeilijk, denk ik. Die hebben altijd te maken gehad met de onzekerheid rondom rentebeleid en de effecten ervan. Die onzekerheid houd je. Ik heb het wel eens vergeleken met het zitten achter een stuur. Als je iets doet met stuur, reageert je voertuig pas een half uur later, zo werkt een centrale bankier. Dus je moet dondersgoed weten hoe de weg voor je ligt. De onzekerheid rondom AI komt er nu ook nog eens bij, want hoe gaat AI macro-variabelen beïnvloeden? Ik wens de toekomstige opvolgers van Klaas Knot, Christine Lagarde en Jerome Powell echt heel veel succes.'

>> Luister de BNR podcast Marco met Boot en Mujagic




Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

ING
5.060 - 8.143
Medior
Amsterdam
Rabobank
3.711 - 6.130
Senior
Utrecht
ABN AMRO
5.112 - 7.303
Junior
Amsterdam