AI voor pensioenfondsen: wachten of starten?

partner KPMG

Edgar Molenaars: 'AI stelt organisaties in staat om snel en gericht een persoonsgerichte interactie op te zetten. En dat ook nog op een begrijpelijke en menselijke toon. Het kan zich live aanpassen aan het kennis of taalniveau van de deelnemer, maar ook aan diens emotie.'

AI komt op een moment dat er van alles speelt binnen de sector. Het is het zoveelste aandachtspunt op de toch al grote stapel met onderwerpen. Met de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) staat de sector voor de grootste hervorming in de geschiedenis van het pensioenstelsel. Het is dus zaak om snel een goed beeld te krijgen van de échte meerwaarde van AI in de praktijk wat betreft de dienstverlening aan deelnemers en werkgevers. Kortom, AI roept bij bestuurders van pensioenfondsen tal van vragen en dilemma’s op. In dit blog verkennen we de kansen en risico’s.

AI-aspecten

AI zorgt voor flinke opwinding in vrijwel alle sectoren. Bij elke nieuwe ontwikkelingsstap ontstaan nieuwe toepassingen. Met een beetje fantasie zie je de talloze mogelijkheden voor de eigen organisatie al voor je. Tegelijkertijd zijn er zorgen. Hebben we nog grip op de technologie en onze data? Wat zijn de juridische consequenties? En wat betekent dit voor mijn rol als bestuurder? Hoe formuleren we een adequaat beleid om AI in goed banen te leiden?

Technologische veranderingen

Nieuwe technologieën veranderen de pensioenmarkt voortdurend. Dat is op zich niets nieuws. De digitale transformatie gaat door. De vraag is telkens in welk stadium een technologie zich bevindt. Gaat het om incrementele verbeteringen of om fundamentele bedrijfstransformaties?

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Crowe
Marktconform
Junior
Eindhoven
Heineken
Marktconform
Medior
Amsterdam
Schiphol Group
5.173 - 7.176
Medior
Amsterdam