data scientists steeds belangrijker voor forensisch onderzoek

Forensic Data Scientist

Anne Fleur van Luenen en Marieke Vinkenoog zijn data scientists bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zij leggen uit wat data science bij het NFI precies inhoudt.

Van droge data naar praktische tools: data scientists steeds belangrijker voor forensisch onderzoek

Data science: een stoffig vakgebied voor wiskundenerds? Welnee! Grote hoeveelheden data bieden kansen voor de waarheidsvinding. Data scientists kunnen hier patronen en zaaksoverstijgende verbanden in ontdekken. Anne Fleur van Luenen en Marieke Vinkenoog zijn data scientists bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zij leggen uit wat data science bij het NFI precies inhoudt.

De data scientists van het NFI richten zich op het intelligent analyseren van data. Door computertechnieken toe te passen maken zij gegevens inzichtelijk en halen essentiële informatie uit grote hoeveelheden data. Met bijna dertig data scientists in dienst heeft het NFI op dit moment het grootste team van de Rijksoverheid. Een van de data scientists is Anne Fleur van Luenen: “Wij ondersteunen de onderzoeksgebieden van het NFI door met hen mee te denken over: Welke taken kunnen we door computers laten uitvoeren die onderzoekers heel veel tijd besparen? Welke handelingen kunnen we voor hen automatiseren? En hoe kunnen we computers inzetten om de bewijswaardering in rechtszaken te versterken?”

Data science versterkt zaakonderzoek

Ze geeft een voorbeeld van hoe data science het zaakonderzoek versterkt: “Stel, er is iemand vermoord en op de telefoon van de verdachte staat het bericht: ‘die gast moet slapen’. De rechter concludeert dat dit bewijst dat de verdachte betrokken is bij de moord, want het is zijn telefoon, dus zijn bericht. De verdachte kan echter zeggen: “Dat was ik niet, ik had mijn telefoon uitgeleend…” Hoe bewijs je dan of de verdachte de waarheid spreekt of niet?”
Hier komt auteurschapsherkenning om de hoek kijken. “Stel dat de verdachte verklaart dat hij zijn telefoon een week heeft uitgeleend. Dan is de vraag of we kunnen onderzoeken of de berichten in die week significant verschillen van de berichten in de weken ervoor en erna. We vergelijken dan de schrijfstijlen van de berichten en proberen uitspraken te doen die kunnen helpen in een rechtszaak.”

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Deloitte
In overleg
Medior
Utrecht
Achmea
3.855 - 5.293
Medior
Apeldoorn
De Hypotheker
4.250 - 6.250
Medior
Capelle aan den IJssel