Hoe kun je toezichthouders makkelijker inzicht geven in relevante data?
Data met betekenis
‘Ruim vijf jaar geleden werd ik benaderd voor de functie van data engineer bij DNB. Hoewel ik het bij mijn toenmalige werkgever op zich prima naar m’n zin had, miste ik daar wel een stukje maatschappelijke relevantie. Bij DNB heeft je werk echt betekenis, veel meer dan in de commerciële wereld. Ik heb toen een heel open eerste gesprek gehad met een manager bij DNB, waarin hij aangaf dat ik aan de slag zou kunnen gaan met een, voor mij, nieuwe tool. Ik had daar nog geen enkele ervaring mee, maar hij zei: ‘Als je het leuk vindt om te leren, dan kun je je hier samen met ons ontwikkelen.’ Ik had meteen een goed gevoel na het gesprek en het leek me een hele mooie uitdaging.
Van data tot dashboard
Vanuit ons business intelligence (BI)-team fungeren wij als ondersteuningspilaar voor de toezichthouders bij DNB. We doen zowel de front-end als de back-end, dus we kunnen als cross-functioneel team uiteenlopende projecten oppakken. Door toezichthouders sneller en beter inzicht te geven in de verschillende data, maken we het werk voor hen makkelijker. We ontwikkelen bijvoorbeeld dashboards waarmee toezichthouders met een paar kliks specifieke informatie uit de grote bakken data kunnen halen. En daarmee sluiten we ook aan bij de digitale ambitie en strategie van DNB om meer datagedreven te werken.
Een continue dialoog
Als er vanuit de business vragen binnenkomen, gaan we samen op een agile manier nadenken over een oplossing. Waar kunnen we deze data vinden? Hoe komen erbij? En hoe kunnen we alle relevante data verzamelen? Vervolgens kunnen we aan de slag met de voorbereiding aan de achterkant, waarbij we continu in dialoog blijven met de business. Wanneer toezichthouders bijvoorbeeld inzicht willen in de risicoscores van financiële instellingen, dan kunnen wij als BI-team verdieping bieden in de automatische risicoscores en datamarts voor self service BI. Toezichthouders kunnen dan vervolgens zelf aan de slag met de verrijkte data.
Als je weet je hoe je met data werkt, dan krijg je bij DNB de kans om allerlei nieuwe tools aan te leren.
Uiteenlopende tooling
In mijn vorige baan heb ik veel gewerkt met Microsoft stack, zoals Power BI, maar bij DNB heb ik de kans gekregen om ook de SAS-tool te leren. Als je weet je hoe je met data werkt, dan krijg je bij DNB de kans om allerlei soorten nieuwe tools aan te leren. Toen ik bij DNB startte heb ik dan ook verschillende cursussen gevolgd. Oók met betrekking tot toezicht, om zo de business wat beter te begrijpen. Daardoor kan ik niet alleen makkelijker met hen praten, maar weet ik ook wat mijn werk betekent binnen het grote geheel. Sinds ik vijf jaar geleden als junior data engineer bij DNB ben begonnen, heb ik heel veel nieuwe kennis opgedaan en tools geleerd. En nog steeds blijf ik leren – zo zijn we momenteel bezig met de migratie naar de Cloud, waar nog meer tools van Microsoft worden aangeboden.
Ontwikkeling en verbinding
Al die cursussen zijn ontzettend leerzaam, maar je leert pas echt wanneer je ermee aan de slag gaat in de praktijk. Daarom was het vooral in het begin heel fijn dat ik altijd terechtkon bij mijn ervaren collega’s. Iedereen is zo behulpzaam; dat heeft me enorm geholpen in mijn leerproces. Daarnaast krijg je bij DNB sowieso alle ruimte om te leren en jezelf te blijven ontwikkelen, zowel professioneel als persoonlijk.
Recent hadden we bijvoorbeeld ook een internationale vrouwendag, waarbij er een paneldiscussie werd georganiseerd over authentiek leiderschap met topvrouwen uit de financiële sector. Maar we hebben ook een netwerk dat internationale collega’s met elkaar verbindt; DNB International. Zelf kom ik oorspronkelijke uit Roemenië, en dat soort initiatieven laten zien dat er ook aandacht is diversiteit, inclusie en persoonlijke groei binnen de organisatie. DNB is daarmee niet alleen een organisatie waar ik me kan blijven ontwikkelen, maar ook een organisatie waar ik me thuis voel.’