Laura van Geest: 'Waardevol toezicht lukt alleen met scherpe keuzes'

Voorzitter AFM

In haar periodieke column in Het Financiële Dagblad kijkt voorzitter Laura van Geest naar het belang van onafhankelijk toezicht. Full compliance is daarbij niet het doel en ook niet altijd effectief. Beter is een benadering op basis van risicoanalyses en met duidelijke afwegingen wat wel én wat niet te inspecteren.

De toeslagenaffaire, de misstanden bij arbeidsmigranten, de situatie in Groningen. Ze onderstrepen het belang van goed toezicht. Het heeft zelfs de 26 pagina’s van het hoofdlijnenakkoord gehaald: er komt een wettelijke verankering van de onafhankelijke positie van de inspecties, ook al is onhelder in hoeverre ze ontsnappen aan de budgettaire kortingen in de financiële bijlage.

Een onafhankelijke toezichthouder met adequaat mandaat en budget is een groot goed. Immers, ‘geen geld, geen Zwitsers’. En het politieke belang van de bewindspersoon van het uur valt niet altijd samen met het algemeen belang. Een toezichthouder moet daarom niet alleen onafhankelijk ten opzichte van de politiek staan, maar is ook onbevooroordeeld ten opzichte van de sector.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures van AFM

AFM
58.000 - 80.000
Medior
Amsterdam
AFM
55.000 - 90.000
Junior
Amsterdam
AFM
47.000 - 79.000
Junior
Amsterdam