Transfer pricing en controversy
Interview met Jens Lamberg Karreman, Rian Waaijer en Janneke Versantvoort
Somethingof value
Jens Lamberg Karreman, transferpricing- en controversypartner bij KPMG Meijburg & Co, ziet dat er veel transferpricingdiscussies ontstaan bij de overdracht van een deel van de business of bijvoorbeeld IP. Over dergelijke geschillen wordt ook geprocedeerd. “We zien onze cliënten continu reorganiseren. Dat kan om allerlei redenen zijn, bijvoorbeeld om processen te stroomlijnen over de grens of omdat de bedrijfsstrategie simpelweg veranderd is. De vraag is: wordt er in het kader van die reorganisatie iets overgedragen wat waarde heeft waarvoor betaald moet worden?”
Handvatten hiervoor zijn te vinden in de OESO Transfer Pricing Guidelines. Lamberg Karreman: “Wanneer something of value wordt overgedragen, moet je daarvoor gecompenseerd worden. Iets wat wordt overgedragen kan een concreet activum zijn, maar het kan ook een winstgevende activiteit zijn of een hele business, zoals een businessunit. Wat is dat precies waard? Bovendien kan het voor de koper weer een andere waarde hebben dan voor de verkoper.”
Internationaal netwerk
Over het bepalen van die waarde ontstaan met regelmaat discussies met belastingautoriteiten. Janneke Versantvoort, transferpricing- en controversypartner bij Meijburg: “Bij een reorganisatie is vaak een ander land betrokken, waarbij het tegengestelde belang in het buitenland zit. Je bent voorbereid op een discussie in Nederland over de waarde, maar tegelijkertijd moet je ook voorbereid zijn op een discussie in het buitenland. Bij Meijburg hebben we een internationaal netwerk van transferpricingspecialisten die we kunnen bellen, waarmee we een gezamenlijke aanpak bedenken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat cliënten ook in het buitenland goed zitten. Lees hier meer over in het eerdere interview over ons internationale netwerk.
[....]