Vier concrete handvatten om analytics optimaal te benutten

Directeur HR Radboud Universiteit

‘Fact based HR heeft de toekomst’, horen we vaak. Beslissingen op basis van data vervangen beslissingen op basis van het onderbuikgevoel. Maar hoe zorg je dat je die data goed inzet en dat je HR-analytics werkelijk gebruikt voor het nemen van de juiste beslissingen?

Artikel door Peter Runhaar

De afgelopen jaren sprak ik een groot aantal voorlopers op het gebied van HR-analytics, zoals de Amerikaanse HR-guru Jack Phillips, de Nederlandse HR-directeur Patricia Gielis en diverse mensen die analytics toepassen binnen grote organisaties. Als het om de ‘hoe-vraag’ gaat komen de volgende concrete tips, of handvatten, regelmatig terug:

Handvat 1: Begin compact!

Analytics brengt verschillende risico’s met zich mee, zoals het gevaar dat de bronnen waaruit data worden gegenereerd onvoldoende betrouwbaar zijn of dat veel tijd wordt geïnvesteerd in een data-analyse zonder dat duidelijk is wat de organisatie concreet met de uitkomsten kan. Om zulke risico’s te vermijden en om te voorkomen dat je onnodig veel bezig bent met analytics, is het verstandig om klein te beginnen. Definieer een heldere vraag die je kunt beantwoorden op basis van een kleine en overzichtelijke dataset. Als je in een grote organisatie werkt, ga dan ook niet direct ‘los’ op het hele bedrijf, maar concentreer je op een afdeling of op een team.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Deloitte
In overleg
Medior
Utrecht
Achmea
3.855 - 5.293
Medior
Apeldoorn
De Hypotheker
4.250 - 6.250
Medior
Capelle aan den IJssel